Primers: Hvorfor, hvordan og hvilke?

De fleste ved godt man bør bruge primers, men præcis hvorfor man skal benytte sig af dem, hvordan de bruges og hvilken type man bør gå efter, står ikke altid klart. Derfor har jeg samlet alt du skal vide om primers i dette indlæg.

Hvad er en primer?
Der findes både primers til læberne, huden og øjnene. Læbeprimers giver læberne en glattere overflade, forhindrer læbestiften i at bevæge sig uden for kanten af læben og øger holdbarheden. Ærligt talt, har jeg endnu ikke fundet en læbeprimer der klarer opgaverne optimalt og jeg synes en god lip liner gør jobbet bedre.
Primers til øjenskygger intensiverer farven, udligner farveforskelle, dækker synlige blodkar og øger holdbarheden.
Primers til huden er en smule mere kompliceret, da disse vælges udfra hudtype og hudproblemer. De kan f. eks. mindske rødme, minimere porer eller tilføre fugt, samtidig med de giver makeuppen en længere holdbarhed.

Hvorfor skal jeg bruge en primer?
Den primære årsag til at bruge en primer, er holdbarheden. Vi vil jo alle gerne have en makeup, der holder hele dagen og så er primers et absolut must. Har du problemer med øjenskygger der forsvinder i løbet af dagen eller sætter sig i folderne, er øjenskyggeprimeren din redning. Har du tør hud, så din foundation skaller eller sætter sig i plamager, er primeren din redning. Det samme gælder store porer, rødme, fedtet hud eller manglende glød. Som jeg også beskriver i dette indlæg, bruger kvinder ofte mange penge og meget tid på at finde den perfekte foundation. En søgen der bliver væsentlig kortere (og billigere), hvis man benytter sig af en primer eller to.

Hvilken type primer bør jeg bruge?
Når vi taler om primers til øjne og læber, har de alle mere eller mindre den samme funktion (øget holdbarhed og udjævning) og derfor kan alle bruge hvilken som helst. Nogle er selvfølgelig bedre end andre, men her handler det primært om præferencer.
Taler vi primers til huden, skal vi også tale hudens tilstand. Din primer er et quickfix til dit eventuelle hudproblem, så du skal have samme krav til denne, som du ville have til et hudplejeprodukt. Har du tør hud skal du gå efter de fugtgivende primers, har du fedtet hud skal du gå efter de matterende primers og så videre.

Hvordan bruger jeg min primer?
Primers til øjne/læber kan enten bruges ovenpå foundation/concealer eller på bar hud. De skal påføres i et tyndt lag og vær opmærksom på, at fordele produktet jævnt og kom godt ud i alle kroge og kanter. Efterfølgende kommer du øjenskygge/læbestift på som vanligt.
Fremgangsmåden er lidt en anden med primers til huden. Her skal du nemlig kun påføre produktet, hvor “problemet” er, for meningen er, at du skal udligne eventuelle forskelle i huden så din foundation får et ensartet look. Har du eksempelvis meget rødme i kinderne, påfører du din grønne primer netop her. På den måde vil du skabe en ensartet hud og kunne nøjes med en mindre mængde foundation.
Døjer du med en kombineret hud, kan det være en fordel, at benytte sig af to forskellige primers. Brug f. eks. en fugtgivende primer på de tørre kinder og en matterende i den fedtede t-zone — på den måde tilgodeser du alle hudens behov og én type foundation vil lægge sig pænt på alle områder.

Favoritter
bedste_primers_2

 1. MAC Paint Pot i farven Painterly eller Soft Ochre (165 kroner i Magasin)
 2. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion (155 kroner i Magasin)
 3. NARS Smudge Proof Eyeshadow Base (210 kroner i Sephora)
 4. Too Faced Shadow Insurance (140 kroner i Sephora)

bedste_primers_til_hud
Make Up For Ever og Smashbox blandt mine topfavoritter, når det gælder primers til huden. Begge mærker har et stort udvalg, så du nemt kan finde én (eller flere) der passer til din hud. Desuden er de drøje i brug og føles behagelige på huden. Make Up For Evers primers koster 235 kroner og kan findes i Sephora. Smashbox’ primers kan findes i StyleBox og koster 240-260 kroner.

 1. Jette

  Dejligt indlæg – har længe overvejet en primer.

  Tror jeg kaster mig ud i det og bestiller en fra Smashbox :)

  Svar