Toner og tonic: Hvorfor, hvordan og hvilke

Toner, tonic, lotion, mist — kært barn har mange navne. I mine år som kosmetolog har jeg haft mange kunder, der enten har brugt toneren forkert eller helt har sprunget den over, fordi det ikke har stået klart, præcis hvad den gør for huden. Så læs videre og bliv klogere på, hvad toneren ikke skal bruges til og hvorfor den ikke er et overflødigt produkt i din hudplejerutine.

Hvad er en toner ikke?
Inden vi tager fat på tonerens egentlige funktion, vil jeg gerne slå fast hvad den ikke skal gøre/kunne. Din toner er ikke en del af din renserutine, det er ikke et renseprodukt. Derfor kan den ikke bruges til, at fjerne makeup, snavs eller rester af renseproduktet. Sidder der rester af snavs og makeup på vatrondellen (hvis du bruger toneren på sådan en), har du ganske enkelt ikke renset huden grundigt nok og du burde i den anledning ændre din renserutine.
Toneren er heller ikke en magisk kontakt, der kan lukke porerne og huden. Der findes tonere med en astringerende (sammentrækkende) effekt — typisk til fedtet/uren hud — men de lukker ikke, hverken porer eller hud. Hvis du tænker over det, giver det heller ikke mening, at “lukke” huden lige inden du skal berige den med essenser, serum og creme.

Hvad er toneren så?
Toneren har pladsen efter afrensning og før plejeprodukterne (creme, serum, olie o.s.v.). Den balancerer pH-værdien af hudens overflade, fugtgiver og forbereder huden på den efterfølgende pleje. Alt efter hvilken type du bruger, kan den desuden virke beroligende, talgregulerende, beskyttende (med f. eks. antioxidanter) eller blødgørende. Toneren bliver ofte set som et overflødigt produkt, kun få har et egentligt behov for. Sandheden er dog, at fordi pH-værdien balanceres og huden fugtes, vil dine plejende produkter trænge lettere ind i huden og effekten af dem optimeres.

Hvordan bruger jeg en toner/tonic?
Toneren bruges, som sagt, efter du har renset huden grundigt og duppet den tør med håndklæde (eller endnu bedre, med kleenex). Du kan bruge din toner på tre forskellige måder:

  • på vatrondeller
  • på sprayflaske (face mist)
  • med hænderne

Jeg bruger altid hænderne, da jeg sparer meget produkt og samtidig kan sætte gang i mikrocirkulationen med lidt massage og blide klap mens jeg arbejder den ind i huden.

Hvilken type toner/tonic skal jeg bruge?
Ligesom med alle andre hudplejeprodukter, findes der forskellige slags til forskellige hudtyper. Om din hud lider under tørhed, hyperpigmentering eller overproduktion af talg, er der en toner der vil tilgodese dit behov. Her kan du se nogle af mine favoritter til de forskellige hudtyper:

korrekt_brug_af_toner

eKursus: Hudpleje

Et online kursus a’ 7 gratis lektioner, der bliver sendt til din mail over 14 dage. Du bliver langt bedre rustet til at finde de bedste produkter til lige præcis din hud — hvordan du bruger dem og hvorfor du skal bruge dem.

Læs mere her eller udfyld felterne og start dit kursus i dag!
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Skriv en kommentar

Om EvaK

Jeg er 30 år, mor til Vincent & Lily og hustru til Cab. I 2006 blev jeg uddannet fra CIDESCO kosmetologskole og siden da har jeg arbejdet i Complete Me Badstuestræde — de seneste fire år som selvstændig. Vil du have flere tips og tricks, sneak peeks på kommende indlæg, samt eksklusive giveaways, så tilmeld dig mit Beautybrev her.