Guide // Kvinde, kend din peeling

Det er vigtigt at exfoliere huden for at opnå en frisk og lækker glød, samt fjerne døde hudceller så du bedre kan optage alle de gode ingredienser som findes i din creme, mask og deslige, men der findes et utal af produkter til dette formål og det kan derfor være svært at finde ud af hvilket produkt som er bedst egnet til lige præcis DIN hudtype (og dit temperament). Derfor har jeg lavet denne lille guide til de fire mest brugte typer:

Scrub (mekanisk peeling)

Scrubben er nok den mest kendte og brugte af de fire peeling typer, men det er langt fra den de fleste bør bruge. Den exfolierer huden ved hjælp af korn (i forskellige størrelser alt efter mærke) og er derfor ikke egnet til sensitiv hud og/eller hud med betændt akne. Den sarte hud vil risikere at blive mere sart og skadet fordi det bliver for hårdt med kornene. Aknen kan blive spredt til andre steder i ansigtet på grund at kornene og “massagen”. Disse peelingprodukter er bedst til fedtet, forhornet, kombineret og/eller normal hud.
 photo 2_scrubs_zps7deb6335.jpg
Jeg anbefaler: Active Pureness Scrub fra Comfort Zone (275 kroner) og Exfoliating Scrub Mask fra Tromborg (280 kroner)

Enzym/AHA (kemisk peeling)

Enzympeelinger arbejder selv, så de skal bare lægges på og så gør de arbejdet uden hjælp fra dine hænder – dette gør at det er en meget mild form for exfoliering og de kan derved bruges af alle hudtyper. Dog betyder det ikke at denne type er mindre effektiv end scrubs, så vælg aldrig en mekanisk peeling over en kemisk på dét grundlag. Enzympeeling er særlig god til sensitiv, betændt akne og tør hud.
 photo 2_enzyme_peel_zpsc2ef6bd5.jpg
Jeg anbefaler: Daily Exfoliating Cream fra Jurlique (360 kroner) og Facial Glow Radiance Peel fra Elemental Herbology (cirka 330 kroner)

Rens/peeling kombination

Dette kombinationsprodukt findes der mange forskellige typer af. Nogle er med korn i en størrelse der tydeligt kan mærkes og andre opdager man slet ikke har en peelende effekt – udover virkningen selvfølgelig. Renseprodukter med peelingeeffekt er gode til dem som normalt glemmer at exfoliere eller dem som ikke har tid til/overskue andet end afrens og creme. Renseprodukter med peeling er særligt gode til kombineret hud, tør hud og forhornet hud – fraråder sensitiv og akne hud at bruge den type med mærkbare korn.
 photo 2_wash_peel_zpsa49eea24.jpgJeg anbefaler: Cleanser 27 fra Cosmetics 27 (450 kroner) og Fabulous Foaming Face Wash fra Bliss (249 kroner i Sephora)

Peeling/mask kombination

Et andet kombi-produkt er peeling-masken som enten er med korn, enzymer eller begge dele. Dette produkt er ligesom rens/peeling godt til de travle, men vær opmærksom på at man ikke bør bruge begge typer da dette vil overbelaste huden – ingen bør exfoliere flere gange om dagen med mindre det er med et produkt som er beregnet til det (for eksempel Daily Exfoliating Cream). De er typisk lidt dyrere, men jeg oplever også at de giver en langt større effekt. Alle hudtyper kan få en som er egnet til dem, men find den rette ved at tage udgangspunkt i om den er med korn eller enzymer.
 photo 2_peel_mask_zps47f79d12.jpg
Jeg anbefaler: Pearl Enzyme Exfoliating Mask fra Själ Skincare (1299 kroner) og Night Renewer fra Skin Regimen (525 kroner)

 1. Louise Eriksen

  Hej

  Fedt indlæg om peeling.
  Jeg har været til hudlæge og har fået diagnosen børneeksem i ansigtet. Har fået hormon creme til at forbedre det men jeg tør ikke bruge det.
  Jeg tænker at der må være et bedre alternativ.
  Er det noget du kender til?

  Hilsen Louise

  Svar
  • EvaK

   Hej Louise

   Min erfaring indenfor eksem er begrænset, men her får du mit svar:

   Jeg har haft en del kunder med samme problem som dig og deres råd er at drikke masser af vand, bruge en god fed creme (brug dog en lettere om sommeren, men stadig med masser af fugt) og begræns brugen af makeup (foundation primært). Kan godt forstå du er lidt tilbageholden med at bruge hormoncremen, for i langt de fleste tilfælde ender huden med at blive tynd og mere sensitiv.

   Måske du også skulle overveje at få en allergitest hos lægen for at se hvad der “trigger” eksemen – hvis du da ikke allerede har fået det :)

   Håber du kan bruge mit svar :)

   Svar
 2. rijaH

  Jeg ville nok aldrig turde hoppe ud i så noget der af frygt for at ligne Samantha fra SATC da hun fik den der kemiske peeling…. :P

  Svar
  • EvaK

   Hahaha :D Det kan jeg godt forstå, men bare rolig – en enzympeeling til hjemmebrug vil aldrig få dig til at se sådan ud ;)

   Svar