Hvorfor det er forkert at sige uren hud (og andre fjollede udtryk)

Selvom jeg elsker hudpleje og velvære, er der alligevel tidspunkter, hvor jeg kan mærke en snert af irritation, over de signaler vi sender i branchen. Nu gør jeg mit for at ændre det. For der er ikke noget værre end at brokke sig, uden at gøre noget ved sagen. Jeg inviterer dig til at bruge kommentarsporet, hvis du vil tilføje noget eller bare er dybt uenig med mig.

“… det har altså stadig en smag af “ungt er godt, ældre er skidt” og det er lige præcis dét jeg gerne vil komme til livs.”

Anti-age

Det er en gammel traver, men synes alligevel stadig den skulle med. For jeg er mindre end begejstret for det ord, der i mange sammenhænge har erstattet det. Nemlig ‘age-delay’. Jeg kan godt se tanken bag var god, MEN det har stadig en smag af “ungt er godt, ældre er skidt”. Det er lige præcis dét jeg gerne vil komme til livs. Der er ingen skam i at blive ældre. Tværtimod! Det er smukt at kunne se et menneske har levet livet – især når det er i form af strækmærker, ar og smilerynker.
Du kan sagtens have en smuk, sund og glødende hud, men samtidig have spor af livet.
Der sjove er, der slet ikke er brug for et ord. Tager vi en creme, der siger den er ‘anti-age’, vil den indholde noget der f.eks. enten udglatter, ensarter hudtonen eller sætter skub i kollagendannelsen. Hvorfor ikke sige det? Ligesom vi siger en ‘eksfolierende maske’, kan vi vel også navngive ‘antiage’ produkterne efter hvad de specifikt gør.

“… faktisk er langt de færreste der står med normal hud og så er det vel per definition ikke normalen.”

Normal hud

Det absolut mest fjollede ved dette begreb er, at det er langt de færreste der har normal hud. Så er det vel per definition ikke normalen. Hvis noget, skulle kombineret hud kaldes normal hud. Det er det de fleste af os går rundt med.
Jeg ved godt det kommer af, at porerne har en mellemstørrelse og produktionen af olie er ikke for lidt og ikke for meget – meget Guldlok agtigt. Personligt stemmer jeg for at kaldes det balanceret hud, da det betyder der er en god balance i produktionen af hudens eget fedtstof. Hvilket også er det vi stræber efter, når vi plejer vores hud. En glad, sund og balanceret hud er målet.

Uren hud

Når noget ikke er rent, er det beskidt. Det er ikke det uren hud drejer sig om. Derfor bliver jeg trist over denne betegnelse. Det får også mange til automatisk at tænke “nu må jeg hellere rense og skrubbe min hud rigtig meget”, hvilket ikke er løsningen på hud med tendens til at slå ud. I stedet står du nu med en sensibiliseret hud, der er også er dehydreret – og stadig slår ud. Ingen vinder her!

Uren hud skelner heller ikke mellem hudorme, milier, cyster, papler (røde bumser) eller pustler (de betændte bumer). Det giver også anledning til en del forvirring, for de forskellige opstår af meget forskellige grund. Derfor er løsningen – sjovt nok – heller ikke en one size fits all model.

“Jeg ville ønske der var en smule mere tiltro til vores lovgivning på området og mindre blind tillid til Kemiluppen.”

Om “rene” produkter

Rene produkter

Magen til misvisende betegnelse skal man lede længe efter. Hvad der kvalificerer sig som “rent” afhænger helt af hvilket mærke du spørger og graden af “renhed” er også meget varierende. Det giver også andre mærker – der ikke skilter med forvirrende påstande – et spark nedad. Ofte har jeg stået med en kunde, der har bedt om eksempelvis en creme, men frabedt sig at der var “alt muligt lort i” eller at den skulle være “uden farlige kemikalier”. Jeg ville ønske der var en smule mere tiltro til vores lovgivning på området og mindre blind tillid til Kemiluppen.


I sidste ende kan hvilken som helst ingrediens (ja, også de “rene”, økologiske) forårsage allergi. Kender f.eks. flere der lider af vandallergi, men det er jo ikke ensbetydende med alle vi andre skal holde os fra det. Det handler i højere grad om koncentrationen og kombinationen af de forskellige ingredienser. Det gør Kemiluppen sig bare ikke i.

Så det er sidste gang du læser disse ord – uden citationstegn – her på bloggen.

Skriv en kommentar

Om EvaK

Uddannet kosmetolog med mere end 15 års erfaring i skønhedsbranchen – i både behandlinger og som træner samt skribent. Min mission er, at hjælpe dig til en sundere hud gennem gode rutiner og mere viden om ingredienser og produkter. Vil du have flere tips og tricks, sneak peeks på kommende indlæg, samt eksklusive giveaways, så tilmeld dig mit Beautybrev her.