Sådan bruger du ‘slugging’ korrekt: Trend alarm

Er du på enten TikTok eller Instagram, har du nok bemærket ordet ‘slugging’ dukke op en gang eller 20. Men hvad gør ‘slugging’ godt for og hvordan bruger du ‘slugging’ korrekt?

Hvad er ‘slugging’?

Ordet ‘slugging’ kommer af snegleslim og det bruges fordi du “slimer” huden til med vaseline, når din aftenrutine er fuldført. Ideen med det er, at du forsegler fugten og minimerer fordampning i løbet af natten. Det kaldes okklusion og det er der på ingen måde noget nyt i.

Faktisk har okklusion eksisiteret indenfor hudpleje længere tid end jeg har været i branchen, men ligesom med så meget andet, kan en ting hurtigt genoplives ved at give det et smart ord.
Der er ingen tvivl om okklusion virker og det er en glimrende måde at behandle tør og dehydreret hud på.

Der er dog ét men…

Nej tak til vaselinen

En anden grund til ‘slugging’ er blevet kæmpe stort, er fordi det bliver “solgt” sammen med vaseline. Et produkt du enten allerede har stående eller du har nem adgang til og koster meget lidt.
Jeg forstår udemærket hvorfor du kan føle dig fristet til at afslutte din hudplejerutine med et lag vaseline, når der loves guld og blød hud. Sandheden er bare, at der er en del ulemper ved at bruge netop vaseline til okklusion eller ‘slugging’ om du vil.

For det første er vaseline ikke et produkt der i sig selv gør noget for din hud. Jo jo, det holder fugten inde og alt andet ude, men det kan også være en ulempe. Især kombineret eller fedtet hud (som jo også kan have gavn af den intensive fugtbehandling) kan risikere at stå tilbage med udbrud af bumser og hudorme. Ikke just det resultat du ønsker.

For det andet kan vaseline ikke trænge ned i huden og derfor er du efterladt med en fedtet overflade. Uanset hvor længe du venter med at gå i seng, er der stor sandsynlighed for snaskede pudebetræk og hår der klistrer fast til dit ansigt.

Hvordan bruger jeg ‘slugging’ korrekt?

I stedet for at gå efter et fuldt okklusivt produkt som vaseline, kan jeg varmt anbefale et semi-okklusivt. På den måde høster du stadig fordelene ved ‘slugging’, men undgår at din hud slår ud og daglig sengtøjsvask.

Min personlige favorit er La Roche-Posay Cicaplast Baume B5. Den har stadig den lækre fede konsistens, men uden at tilstoppe, fedte eller smitte af.
Desuden virker den også beroligende og reparerende, så du har flere fordele ved at skifte vaselinen ud med denne. Selvom den koster mere end vaselinen, er den stadig meget budgetvenlig (ca. 70 kroner) og lettilgængelig da den både findes på f.eks. cultbeauty og på apoteket.

Sådan gør du

‘Slugging’ er ikke en hverdagsbegivenhed. Det kan enten gøres 1-2 gange ugentligt for at opretholde fugtbalancen eller du kan gøre det 3-4 dage i streg for en intensiv fugtbehandling, for så at vende tilbage til din sædvanlige hudplejerutine.

På dage hvor du ‘slugger’ er der fokus på fugt, så læg produkter som eksfolierende tonere, retinol serum og andet aktivt tilbage på hylden. Fugt, fugt og kun fugt.
Efter du har renset huden grundigt og tilført den fugt du ønsker, slutter du af med dit okklusive produkt. Næste morgen kan du blot skylle med lidt lunket vand og klø på med din normale morgenrutine.