Ansigtsolier: Hvorfor, hvordan og hvilke?

Vinter er lig med ansigtsolie og det er uanset hudtype, selv en fedtet hud kan have gavn af at supplere op med de gyldne dråber. Det er dog ikke helt ligegyldigt hvilken olie du bruger eller hvordan du bruger den, så læs med og find ud af hvad der er det rette for lige præcis din hud.

Hvorfor skal jeg bruge en ansigtsolie?
De fleste af os ved godt en olie kan tilføre huden ekstra fugt, men der er faktisk flere gode grunde til at tilføje dem din hudplejerutine.
Grundet oliernes blødgørende og fugtgivende effekt vil huden blive mere modstandsdygtig, hvilket er essentielt i en tid hvor du møder kulde udenfor og tør luft (p.g.a. radiatorer) indenfor. Olien virker også beskyttende i kulden og er derfor en nødvendighed, hvis du har yderliggende blodkar og tendens til at blusse op. Desuden bevarer olien hudens naturlige lipide barriere som forhindrer bakterier og skidt i at trænge igennem, og forebygger samtidig fugttab.

Hvad med fedtet hud?
Du bør ikke være olieforskrækket fordi du har fedtet hud — det er bare et spørgsmål om at bruge den rette olie, på det rigtige måde. En fedtet hud er fedtet fordi talgkirtlerne laver en overproduktion og bruger du en olie vil huden ikke have brug for at producere så meget fedtstof selv, og den vil derfor nedsætte produktionen og blive mere balanceret. Det er vigtigt at bruge en olie som trænger godt ind (så du ikke får den ubehagelige fedtede overflade) og i den rette mængde — et par dråber kan være nok til at gøre en stor forskel.

Skal jeg springe dagcremen over?
I teorien kunne du godt springe cremen over, men jeg vil aldrig anbefale det, for olien er et supplement til cremen — ikke en erstatning. På trods af at oliernes mange egenskaber, kan de ikke klare alle opgaver alene. Få i stedet produkterne til at samarbejde, så du får tilgodeset alle din huds behov. Olien kan sørge for at binde fugten og give beskyttelse, imens din creme er fokuseret på fx. at tilføre huden anti-age pleje, virke beroligende og styrke en sensitiv hud eller balancere en fedtet hud.

Hvordan skal jeg bruge olien?
Huden skal altid — uanset hudtype — være nyrenset og fugtig af vand eller tonic inden olien kommes på. Grunden til dette er, at olien vil låse fugten inde og på den måde bevare fugtbalancen. Har du tør hud er det bedste at komme 4-6 dråber olie på først og følge efter med dagcremen.  På en kombineret hud kan du nøjes med at komme olien på de tørre områder og efterfølgende påføre creme i hele ansigtet, så har du tilgodeset de forskellige hudtypers behov. Til en fedtet hud kan det være nok at blande et par dråber olie i din normale dagcreme, så du tager produkterne på samtidig. På den måde får du tilført den ekstra pleje uden at fedte huden på overfladen.

Hvilken ansigtsolie bør jeg bruge?
Du kan bruge to forskellige slags olier til din hud. Du kan enten bruge rene olier og med ren, mener jeg at olien udelukkende består af én type olien uden at være tilsat yderligere ingredienser. Personligt er jeg mest til hybenkerne- eller jojobaolie fordi de trænger hurtigt ind og efterlader huden mættet og blød uden at fedte, men du kan i princippet bruge hvilken som helst planteolie – fx. argan-, mandel eller avokadoolie. Du kan også kigge efter nogle af de sammensatte olier som de forskellige hudplejemærker tilbyder, da de udover at have de rene oliers fordele også er tilsat forskellige mineraler og vitaminer.
Om du skal gå efter det ene eller det andet afhænger i høj grad af dit temperament, men gå altid efter planteolie og undgå mineralske olier. Mineralsk olie kan ikke optages af huden og har derfor ingen plejende effekt på denne. Derudover kan mineralske olier skade huden, hvis brugt i meget koldt vejr, samt virke tilstoppende på porerne.

Mine favoritter

evak_ansigts-olier

 • Skin Balancing Face Oil fra Jurlique (390 kroner) er en gammel favorit og den er især god til en fedtet og/eller sensitiv hud, da den virker talgregulerende og beroligende.
 • Plaisir Face Oil (129,95 kroner) indeholder både squalene, jojoba og shea smør som alle er på min liste over favorit fugtgivende ingredienser — og så til en fornuftig pris.
 • Saphir Concentrate fra Själ (1325 kroner) er ikke en billige olie, men med ingredienser som retinol, vitamin e og blå saffir, er det den bedste ansigtsolie jeg nogensinde har haft.
 • Skin Resonance Remedy Oil fra Comfort Zone (325 kroner) reducerer rødme og sensitivitet, imens den lindrer huden og derfor er den perfekt til den sarte hud.
 • Pure Marula Oil fra African Botanics (875 kroner) er rig på både vitamin e og c, samt Omega 6 og 9 og det betyder at den udover at give fugt også booster gløden og øger hudens elasticitet. At give sig selv en ansigtsmassage i denne er fryd for både hud og næse.

Bliv klogere på din hud og de forskellige hudtyper

Jeg har lavet et gratis online kursus i hudpleje, der bliver sendt til din email. Kurset er selvfølgelig uden nogen forpligtelser for dig — jeg håber bare, at min erfaring som kosmetolog kan hjælpe dig!

eKursus: Hudpleje

Et online kursus a’ 7 gratis lektioner, der bliver sendt til din mail over 14 dage. Du bliver langt bedre rustet til at finde de bedste produkter til lige præcis din hud — hvordan du bruger dem og hvorfor du skal bruge dem.

Læs mere her eller udfyld felterne og start dit kursus i dag!
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

 1. 7 produkter til den vintertørre hud - EvaK.dk

  […] Er huden meget tør, eller temperaturerne meget lave, er ansigtsolie et must. De kan bruges over eller under dagcremen for at give ekstra pleje og beskyttelse. Jeg er i øjeblikket meget glad for Pure Marula Oil fra African Botanics, da den trænger hurtigt ind og efterladen huden blød og fugtmættet. Du kan læse meget mere om ansigtsolier i indlægget her. […]

  Svar