Er du træt eller hviler du bare forkert?

At genkende du er træt, er ingen udfordring, men ved du hvorfor du er træt?

Efter flere måneder hvor jeg følte mig træt uanset hvor meget (og god) søvn jeg fik, begyndte jeg at søge nye metoder. Det var under denne søgen jeg fandt Dr. Saundra Dalton-Smith.

Efter 10 minutter med hende (via TED Talk) var jeg overbevist om hun havde fat i noget. Derfor bestilte jeg hendes bog ‘Sacred Rest’. Efter den var læst, bearbejdet og implementeret i mit eget trætte liv, vidste jeg det skulle deles med dig.

For det er så simpelt. Men alligevel noget du sandsynligvis ikke har tænkt over. Der er nemlig mere end én slags hvile og dem vil jeg guide dig gennem. I dette og næste blogindlæg.

De 7 typer hvile du har brug for

Fysisk hvile

Dette er den type hvile vi kender bedst. Nok også den vi er mest forfalden til at udøve – uanset hvilken form for træthed vi oplever. Jeg ved i hvert fald fra mig selv, at flere timer om natten eller en lur ofte har været min løsning på den evindelige træthed.

Tegn på du kan have brug for fysisk hvile:

· Du kan ikke finde energien til fysiske gøremål

· Du har svært ved at falde i søvn – selvom du er træt

· Du er ofte forkølet eller har generelt et dårligt immunforsvar

· Du har brug for ”stoffer” for at enten opkvikke (koffein, sukker, energibarer) eller for at falde i søvn (alkohol, medicin eller snacks)

Har du været fysisk aktiv, kræver din krop hvile. Energi kan hverken skabes eller ødelægges. Den skifter blot position eller omdannes og det betyder, at har du brugt energi på fysisk aktivitet, skal den energi fyldes op igen.
Den bedste måde at genoplade disse batterier på, er ved en god kropsmassage, udstrækningsøvelser eller yoga.
Sørg også for ikke at sidde i samme position mere end én time ad gangen og tag en bevidst beslutning om at lægge dig ned og slappe af nogle få minutter om dagen og tjek ind hos din krop. Lyt til hvad den siger den har brug for.

Det er også vigtigt at skabe nogle gode rutiner om aftenen, så kvaliteten af søvn øges og tiden det tager at falde i søvn sænkes. Sluk for telefon og andre skærme en time før senge tid, tag et varmt bad, tag noget behageligt tøj på eller lav nogle strækøvelser.


Mental hvile

Fra du vågner om morgenen til du falder i søvn om aftenen, arbejder hjernen på højtryk. Den bearbejder hele tiden information, ideer, oplevelser og følelser. Denne konstante indre snak kan være enormt drænende.

Tegn på du kan have brug for mental hvile:

· Du kan ikke overskue at tænke på din to-do liste

· Du føler irritation eller frustration, når du tænker på din dag

· Du undgår visse aktiviteter fordi du er bange for at begå en fejl

· Du føler dig døsig eller fanget i en mental tåge i løbet af dagen

· Du snerrer af familie, partner eller kollegaer over ubetydelige ting

Mental træthed forekommer oftest senere på dagen, hvor du kan opleve hukommelsen svigter, du har sværere ved at løse problemer eller du laver flere småfejl. Om aftenen er det svært at ”slukke” for tankerne, så at falde i søvn kan være en udfordring.

For at skabe et pusterum for hjernen, kan du tildele hver opgave på dagen en bestemt rum tid. Det kan gøre opgaverne lettere at tage fat på og du giver ikke mentalt op fordi du ved at det er ’hertil og ikke længere’.

Meditation kan også hjælpe med at gen- og anerkende tanker, men uden at værdige dem mere tid eller energi end de fortjener. Det giver dig et safe-space af ro og omsorg.

Om aftenen kan det anbefales at skrive tanker ned i en journal eller bare have en notesbog ved siden af sengen, så eventuelle tanker kan skrives ned og lægges væk. På den måde får hjernen en velfortjent pause.


Emotionel hvile

Vi har fået opbygget en verden, hvor følelser er lig med svaghed og det har resulteret i, at mange af os pakker dem langt væk. Hvor ingen kan se dem.
Én ting er de følelser du selv står med, men hjernen er sådan indbygget, at vi også efterligner følelser udvist af dem omkring os. Det kan blive en tung omgang.
Emotionel træthed kan også opstå når venner beder dig om hjælp, men du aldrig siger nej. Selvom det er det du har mest lyst til. På den anden side har du svært ved selv at bede om hjælp, for du vil virkelig ikke være til besvær.

Tegn på du kan have brug for emotionel hvile:

· Du har tendens til at fokusere på din fejl og mangler

· Du oplever tvivl og usikkerhed på dig selv, hvilket forhindrer dig i at prøve nye ting

· Du kompenserer ofte for hvem du er, med undskyldninger og forklaringer

· Du er hård ved dig selv, når du laver selv den mindste fejl

· Du føler dig deprimeret eller vred, når du tænker på dit liv

Læg mærke til hvilke mennesker får dig til at have det godt og hvem der gør det modsatte. Det kan være nødvendigt at reevaluerer nogle bekendtskaber.
Det er også vigtigt ikke at sammenligne dig selv med andre. Og ikke føle behovet for at tage en ”maske” på for at behage de omkring dig.
Du har brug for et safe space, hvor du kan være dig selv og frit udtrykke hvordan du har det og hvad du tænker og føler.


Social hvile

Social hvile sker når vi finder os beroligede og trygge i vores forhold (til venner, familie eller partner) og sociale interaktioner (med bekendte eller endda fremmede).
Isolation og ensomhed er de to mest almindelige former for social rastløshed. Det er fordi behovet for social sammenhørighed er en del af vores DNA. Dette gælder uanset om du anser dig selv som værende ekstrovert eller introvert. Forhold til andre mennesker er en vigtig del af veludhvilet liv.

Social hvile lyder måske som tidspunkter hvor du har behov for alenetid, men faktisk er det det modsatte.

Tegn på du kan have brug for social hvile:

· Du føler dig alene

· Du føler dig afskåret fra familie og venner

· Du tiltrækkes af mennesker som behandler dig dårligt

· Du finder det svært at vedligeholde venskaber eller skabe nye

· Du isolerer dig selv

· Du foretrækker online-bekendtskaber fremfor i det virkelige liv

Social hvile kan opnås ved at gennemgå dine venskaber og lægge mærke til hvilke giver dig en følelse af afslappethed, accept og ro. Undgå ”energi-vampyrer” der dræner dig for positivitet eller spreder negativitet.
Det er også en god ide at være den lyttende part i samtaler. At lade den anden tale vil vise dig hvor meget i har tilfælles og på den måde vil du også kunne se dig selv i et klarere lys.
Find din ”stamme”. De mennesker du føler en naturlig sammenhørighed med. På den måde har du adgang til al den social hvile du måtte have behov for.

*Læs næste blogindlæg for at høre mere om de sidste tre former for hvile du har behov for*

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet for at modtage artikler som denne – direkte i din mailboks.

Skriv en kommentar

Om EvaK

Uddannet kosmetolog med mere end 15 års erfaring i skønhedsbranchen – i både behandlinger og som træner samt skribent. Min mission er, at hjælpe dig til en sundere hud gennem gode rutiner og mere viden om ingredienser og produkter. Vil du have flere tips og tricks, sneak peeks på kommende indlæg, samt eksklusive giveaways, så tilmeld dig mit Beautybrev her.