Er du træt eller hviler du bare forkert? (del 2)

Velkommen til anden del af serien om korrekt hvile (du kan læse første del her), hvor vi skal ind på spirituel, sensorisk og kreativ hvile.

Spirituel hvile

Spirituel hvile er en sjov størrelse, for vi har alle en forskellig oplevelse af spiritualitet. Nogle er kristne, andre hinduer og andre igen har deres helt egen version af spiritualitet.
Det betyder ikke noget, hvilken gruppe du hører til. Vi har alle behov for følelsen af der er en mening med det hele. At føle en ubetinget støtte og kærlighed fra noget større end os selv – og følelsen af at være sammen med andre om det.

Tegn på du kan have brug for spirituel hvile:

· Du føler dig hjælpeløs, fanget eller nedslået

· Du føler dig følelsesløs og apatisk

· Du føler livet er spild af energi og har ingen motivation

· Du har ingen følelse af at have opnået noget og oplever ingen tilfredshed

Er du religiøs kan det at bede derhjemme, tage i kirke eller moské, bede sammen med andre eller måske have en lille privat gruppe at gøre det med hjælpe med den spirituelle hvile.

Personligt er jeg meget stor tilhænger af meditation. Både alene og sammen med andre.
Det giver mig en følelse af at være forbundet med andre og i særdeleshed mig selv. Jeg er især fan af guidede meditationer (bruger appen Headspace) og bruger mellem 3-20 minutter hver dag på at meditere, mærke hvor jeg har mig selv og skabe en forbindelse mellem mig, naturen og universet.


Sensorisk hvile

Nogle af de bedste oplevelser i livet er fantastiske på grund af sanseoplevelserne vi associerer med dem, men vores fortravlede dagligdag med konstante inputs resulterer i overstimulering.
Dagen lang bliver vi bombarderet af smartphones, computere, tv-reklamer i bybilledet og meget mere. Derfor er dette nok én af de vigtigste former for hvile, da det er noget der tæres på hver eneste dag – for langt de fleste af os.

Tegn på du kan have brug for social hvile:

· Du er sensitiv overfor høje lyde

· Du oplever overanstrengte øjne og træthed

· Du bryder dig ikke om kram eller andre berøringer

· Du kan ikke nyde sanserige oplevelser såsom koncerter

· Du har en nedsat duftesans sammenlignet med andre

Én af løsningerne kan være at bruge 20-20-20 reglen i den hverdag. Det går ud på, at du hvert tyvende minut bruger 20 sekunder på at kigge på noget 20 fod væk (hvilket svarer til omkring 6 meter). Dette vil hjælpe på overanstrengte, trætte øjne og er særligt godt hvis du læser meget eller arbejder på computer til dagligt.

Det er også godt at blokere nogle af dine sanser engang i mellem. F.eks. dyrkede jeg meget stilhed da jeg arbejdede i butik. Alle samtalerne, larmen og musikken fik mig til at føle mig enormt utilpas efter en hel dag, så når jeg kom hjem ville jeg sidde nogle minutter i komplet stilhed.
En tur i en flydetank er helt perfekt til dette formål, da den både skærer af for høre, syn- og følesansen.

Det vigtigste er, at du identificerer hvilke sensoriske inputs du oplever i løbet af en dag og giver de sanser lov til at få en pause enten i løbet af dagen eller når du er kommet hjem.


Kreativ hvile

Om du anser dig selv for at være et kreativt menneske eller ej, så er denne type hvile vigtig for dig. Det kan måske godt lyde som om det mest er for en forfatter med skriveblokering, en musiker der har mistet sin vibe eller en kunstner uden sin muse. Det er det ikke.

Uden kreativ hvile mister vi vores basale behov for undren. Den har vi brug for. Det er her vi observerer og ser ting i et nyt lys. Det er her en mor genfinder glæden ved at være netop det, en mand ærefrygten ved at elske godt og alt derimellem.

Tegn på du kan have brug for kreativ hvile:

· Du fokuserer altid på andres behov, men aldrig dine egne

· Du taler dig selv fra at pleje dig selv som om du ikke fortjener det

· Du gør selvdestruktive ting eller tager beslutninger der saboterer din glæde

· Du finder det svært at påskønne naturen

· Du føler sjældent dit arbejde er værdifuldt eller at andre værdsætter dine bidrag

Det er nu du skal ud og røre ved græsset, tage den omvejen hjem fra arbejde for at nyde parkens fugle og tage et smut til stranden. Genfind glæden ved naturen, men også kunsten. Lyt til noget god musik, gå en tur på museum og nyde smukke skulpturer og betagende malerier.

Du kan også pynte din arbejdsplads med kollager der viser billeder af steder du gerne vil besøge, for at snige dig til lidt kreativ hvile i løbet af arbejdsdagen.

Tip

At få evnen til, at finde frem til hvilken type hvile du mangler kræver tid, øvelse og tålmodighed. Jeg tjekker gerne ind med mig selv (for eksempel under meditation eller en hurtig ‘scanning’) morgen og eftermiddag. Det tager kun et minut eller to og det gør en verden til forskel.
Om søndagen kigger jeg mit skema for den kommende uge igennem og sætter tid af til hvile efter ting jeg ved dræner mig. For eksempel hvis jeg skal til en fest, event eller koncert, er jeg klar over der skal sættes tid af til sensorisk hvile.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet for at modtage artikler som denne – direkte i din mailboks.

Skriv en kommentar

Om EvaK

Uddannet kosmetolog med mere end 15 års erfaring i skønhedsbranchen – i både behandlinger og som træner samt skribent. Min mission er, at hjælpe dig til en sundere hud gennem gode rutiner og mere viden om ingredienser og produkter. Vil du have flere tips og tricks, sneak peeks på kommende indlæg, samt eksklusive giveaways, så tilmeld dig mit Beautybrev her.