Tips til dig der vil starte med retinol

Hvis du gerne vil starte med at bruge retinol i din hudplejerutine, så læs med her først. For selvom retinol er lidt af et vidunder (især når der skal arbejdes med pigmentering, akne, aldringstegn m.m.), er det kun tilfældet hvis du bruger det rigtigt fra start.

De 5 uundværlige tips

Fordi alle og deres mor har skreget op om retinol de sidste par år – især på sociale medier – er der, forståeligt nok, også en steget interesse for ingrediensen. Desværre er den ikke ligeså nem at implementere som f.eks. hyaluronsyre eller niacinamid og det går hurtigt ned ad bakke hvis ikke du får startet korrekt ud.

Introducer det langsomt

Én af de største fejltagelser er, at gå fra aldrig at have brugt retinol før og pludselig bruge det dagligt. Retinol kan udtørre huden, forårsage rødme eller udbrud, så lad være med at springe i med begge ben. Start altid med en tå og arbejd dig frem.

Jeg anbefaler at starte med en enkelt gang om ugen i et par uger, så to gange om ugen i et par uger og så videre. Indtil du er oppe på det antal dage om ugen du ønsker. Retinol kan sagtens bruges hver dag, men det er ikke sikkert det er nødvendigt. For de fleste er 2-3 gange om ugen nok, for at kunne se resultater på både udbrud, hyperpigmentering og tekstur.

Brug korrekt dosis

Mere er ikke altid lig med bedre og det gælder især retinol. Igen handler det om at du ikke skal udtørre eller sensibilisere huden.
En mængde på størrelse med en ært er rigeligt for at opnå resultater og du får hverken bedre eller hurtigere resultater ved at bruge mere. Faktisk får du bare brugt produktet op hurtigere og derfor spildt dine penge.

Lav koncentration

Når du starter op med retinol og ser ét produkt med 1% retinol og et andet med 6%, er du måske fristet til at gå efter højeste koncentration. Fordi mere er lig med bedre?! Som vi fastslog før har det intet med sagen at gøre. I og med du endnu ikke ved hvordan din hud reagerer på denne aktive ingrediens, er det bedst at starte blidt ud. Når du har arbejdet dig op til at kunne bruge den lave dosis flere gange ugentligt, kan du trappe koncentrationen op, hvis du vil.

Farezonerne

Der findes et par områder, hvor du skal være ekstra påpasselig med brugen af retinol. Steder med tyndere hud (halsen, næsefløjene, rundt om øjenene og munden) kan hurtigere reagere (negativt) på brugen af retinol, så det er en god ide at bruge mindre mængder eller helt undgå disse steder.

Med mindre du bruger dette tip…

Sandwichmetoden

For at minimere risikoen for bivirkninger kan du bruge sandwichmetoden, når du påføre din retinol. Det kan både bruges med retinol serum og retinol creme.
Læg et tyndt lag creme på først, derefter påføres retinolproduktet og til sidst endnu et lag creme (hvis du har tendens til tør hud). På den måde har du skabt en slags ‘buffer’ og kan nu sikkert bruge din retinol alle steder.

Håber du får nytte af mine tips og god fornøjelse med retinolrejsen!