Guide: Sådan finder du den perfekte foundation

Foundationen er det vigtigste element i din makeup, den er hele basen for resten af de produkter du tager på. Hvis ikke din foundation sidder i skabet er det svært at få resten af looket til at spille. Derfor vil jeg i dette Beautybrev give dig nogle af mine råd til hvordan du finder den bedste foundation til din hud.

Skru forventningerne ned
En foundation kan gøre meget for dig, men den kan ikke klare alle problemer alene. Hvis du både har mørke rander du vil dække, rødme som skal udlignes og samtidig ønsker at se meget naturlig ud, bliver det tæt på en umulig opgave at finde en god foundation. Den kan ikke klare det hele uden hjælp. Det er heller ikke nemt at få en fedtet hud med store porer transformeret om til den fineste porcelænshud, uden det ligner en maske.

Selvfølgelig skal du have nogle krav og forventninger til din foundation, men hold det indenfor rimelighedens grænser. Brug correctors til randerne og urenhederne, primers til rødmen og porerne og brug din foundation til at jævne det hele ud og få det til at se naturligt ud. Det tager lidt længere tid (og flere produkter og penge, jeg ved det), men det er det hele værd i sidste ende.

Find dit match
De fleste kvinder kan skrive under på at det er en udfordring at finde sit perfekte farvematch, men det er langt fra umuligt. Først og fremmest bør du se på dine undertoner, om du er kold eller varm. Den letteste måde er at se på sine blodårer ved håndleddet; hvis de er blålige har du kølige undertoner og er de grønlige har du varme. Grunden til det er vigtigt at du identificerer dine undertoner er, at en foundation kan være i den rette nuance, men alligevel se forkert ud på dig fordi undertonen er rødlig (kold) eller gulig (varm).

Der findes mange gode foundations fra drugstore mærkerne, men hvis du enten har meget lys eller mørk hud vil du sjældent kunne finde dit match hos disse – de køber ikke mange farver hjem i Danmark. Derfor har du bedst chance for at finde din drømmefoundation hos de dyrere mærker som NARS, MAC, Bobbi Brown eller Urban Decay. Er det fair, nej. Er det nødvendigt, ja.
Husk også altid at teste farven på din foundation på kæbelinien, på makeupfri hud i dagslys.

Dækkeevne og redskaber
Der findes foundations i pudderform, i flydende (fra cremet til tyndtflydende), i stick og kompakt (både pudder og creme), men ved du hvilken type passer bedst til dig? Du skal se på din hudtype og hvilken dækkenevne du ønsker. Der er altid undtagelser, men typisk er de faste produkter mest dækkende. Det vil sige at den højeste dækkeevne findes i de kompakte (pressede) foundation, samt stick foundations og de flydende og løse produkter giver et mere naturligt look. Er din hudtype overvejende fedtet kan du med fordel se på foundations i pudderform (presset eller løs) eller sticks og er du mere tør er de cremede produkter bedst.

Mine favoritter (som du kan se på billedet) er:

  1. Glominerals Pressed Base
  2. MAC Face & Body Foundation
  3. NARS All Day Luminous Weightless Foundation
  4. Tromborg Mineral Foundation
  5. Make Up For Ever HD Foundation

Ligesom der findes mange forskellige foundations, findes der også forskellige redskaber du kan bruge til at påføre den med. Stippling pensel, flad pensel, svamp, flat top brush, kabuki buffer, mulighederne er mange. Når jeg bruger flydende formler er jeg glad for at bruge stippling penslen til en let makeup og en flad pensel (efterfulgt af Beauty Blender svamp) til et mere dækkende look. Til løs pudder er kabuki bufferen mit førstevalg og til den faste bruger jeg flat top. Det er selvfølgelig også et spørgsmål om hvad man kan lide at arbejde med, men disse par fungerer godt.

Få din base til at holde distancen
Når du har brugt masser af krudt på at finde den rigtige foundation, de rette redskaber og har styr på det hele, er sidste skridt at få det til at holde. Først og fremmest bruger jeg en primer under når jeg ved jeg har en lang dag og ingen tid til at friske op undervejs (hvem gider også bruge tid på det?). Jeg er glad for den nye serie af primere fra Make Up For Ever, for ud over at få makeuppen til at holde kan de også løse mange af de førnævnte problemer.

Efter min komplette base er i skabet (primer, corrector, concealer og foundation) fikserer jeg det hele med en løs, transparent pudder. Udover at fiksere, giver den lige det sidste touch til en “perfekt” hud. Lige for tiden er jeg glad for at bruge Makiash Perfect Finish Loose Powder og gerne med en stor og blød børste så den kommer på i et ultratyndt lag. Når så hele min makeup er på, er det sidste trin at spraye hele herligheden på plads med en setting spray. En helt almindelig face mist (skin tonic) kan også bruges, men jeg kan godt mærke forskel på holdbarheden om jeg bruger misten eller for eksempel All Nighter Setting Spray fra Urban Decay.

Rene pensler er lig med ren hud
Når jeg har kunder som klager over at deres foundation giver dem uren hud, spørger jeg ind til hvor ofte de renser deres redskaber. Svaret er de fleste af gangene enten ‘aldrig’ eller ‘meget sjældent’. Personligt er jeg ret hys når det kommer til hygiejnen omkring mine pensler, svampe og børster, så jeg har investeret i flere af slagsen og vasker dem efter hver gang. Hvis du er lidt mere afslappet kan du nøjes med at vaske dem efter 2-3 ganges brug, men husk ikke at lade dem stå fremme da de samler støv og bakterier.

Du behøver ikke investere i et dyrt renseprodukt, da en mild shampoo eller håndsæbe og olivenolie klarer jobbet fint. Olien bruger jeg til at opløse cremede/flydende foundations med så penslen bliver 100% ren. En lille smule olie masseres ind, efterfulgt af lidt sæbe og penslen skylles grundigt igennem indtil vandet er klart. Sørg få at style hårene på plads inden du ligger dem til tørre – på en plan flade dækket af et håndklæde/viskestykke.

Ekstra tip: Hvis du vil have lidt flere tips til selve påføringen af din foundation skal du klikke her og vil du lære mere om de rette redskaber til påføringen skal du klikke her.

Skriv en kommentar

Om EvaK

Uddannet kosmetolog med mere end 15 års erfaring i skønhedsbranchen – i både behandlinger og som træner samt skribent. Min mission er, at hjælpe dig til en sundere hud gennem gode rutiner og mere viden om ingredienser og produkter. Vil du have flere tips og tricks, sneak peeks på kommende indlæg, samt eksklusive giveaways, så tilmeld dig mit Beautybrev her.